Online pravna pomoć

Direktna online pravna pomoć

Web hosting

Pratite nas

MAPA NAŠE LOKACIJE

Ankete

Šta mislite kako bi se mogao povečati uticaj žena u političkom i javnom životu BiH?
 

Ostale informacije

Dobro došle/i
Konkurs: Napravite logotip za Feminističku školu Žarana Papić Print E-mail
Tuesday, 23 December 2014 12:11

Read more...Konkurs je otvoren do 31.01.2015. godine, a rezultati konkursa će se objaviti najkasnije do 15.02.2015.

Detaljnije...

 
Najava - Sastanak sa ženama u lokalnoj zajednici Prijedor - 18.12.2014. Print E-mail
Tuesday, 16 December 2014 18:13

U okviru projekta,, Ljudska prava svim ženama u BiH" koji provode „Žene Ženama“ u partnerstvu sa „Žene Trnova“ u okviru Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP) kojeg implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD) uz finasijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Britanske ambasade u BiH odrzat ce se:

- Sastanak sa ženama u lokalnoj zajednici Prijedor -

Sastanak ce se odrzati u prostorijama Udruzenja zena Polet, Hambarine Drustveni dom, 18. decembra 2014., sa pocetkom u 14h.

Sastanci sa ženama, stavljaju naglasak na njihovo uključivanje u odluke i razvoj zajednice, stoga je važno pozvati ne samo žene iz nevladinih organizacija, lokalne upave/samoupavve, političkih partija, medija, preduzeća, nego i žene iz sindikata, studenice, učenice. Teme sa kojima ćemo se baviti na ovim sastancima su: pristup ljudskim pravima te njihova dostupnost ženama kroz programe, odluke i zakone na lokalnom i državnom nivou.
Okruženje je stalni izvor prepreka koje ugrožavaju ostvarivanje ženskih ljudskih prava i mogu se podijeliti u više grupa : neadekvatna zakonska regulativa; neadekvatan monitoring i primjena; resursi; administracija i službe na svim nivoima uprave; informativne, komunikacijske i socio-ekonomske prepreke i neadekvatna pažnja prema najugroženijim grupama. Iz tog razloga a svjesni činjenice da se sudjelovanje u mijenjanju i monitoringu javnih politika, ne događa samo od sebe, pokrećemo zagovarački projekat za ljudska prava žena i demokratsko građanstvo pod nazivom „Ljudska prava svim ženama u BiH“. Ovo je legitiman zahtjev prema vlastima da ispune svoje obaveze koje proizilaze iz domaćih, evropskih i međunarodnih obaveza u oblasti ljudskih prava žena i ravnopravnosti polova. Zagovaranje će prvenstveno biti usmjereno ka privlačenju pažnje vladinih institucija na općinskom, kantonalnom i entitetskom nivou, nevladinog i privatnog sektora i medija u cilju rješavanja problema žena.

 
A Life-Changing Moment Print E-mail
Saturday, 13 December 2014 01:58

Read more...Next month, we are welcoming 20 prominent women from Brazil, Kenya, Myanmar, Nigeria, Pakistan, and Syria to our 16th annual colloquium. We designed the event to provide leaders with the space to exchange expertise, strengthen their skills, and refine strategies aimed at changing the way decisions are made about war and peace. Read more...

 
Održana press konferencija u Brčkom Print E-mail
Thursday, 11 December 2014 01:51

Press konferencija je održana u srijedu, 10.12.2014. u 14 sati u Omladinskom Centru Brčko Distrikta BiH (Trg pravde 18).

Read more... Read more... Read more...

 
Održan II sastanak mreže Womennet Print E-mail
Wednesday, 10 December 2014 01:41

II sastanak mreže Womennet, u sklopu projekta „Konsultacije o diskriminaciji i društvenoj isključenosti žena“ u okviru Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP) kojeg implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD) uz finasijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Britanske ambasade u BiH.

Drugi sastanak mreže održan je 9.decembra 2014.godine u Sarajevu, u hotelu “Grand” ul. Muhameda ef. Pandže br. 7.

ČLANAK OBJAVLJEN NA PORTALU NOVOVRIJEME.BA

Read more... Read more... Read more... Read more... Read more... Read more...

 
Press konferencija na kojoj će biti predstavljen projekt : “Ljudska prava svim ženama u BiH" Print E-mail
Wednesday, 10 December 2014 10:21

Udruženja Žene ženama i HUG Žena Trnova održavaju press konferenciju na kojoj će biti predstavljen projekt : “Ljudska prava svim ženama u BiH", koji se detaljnije bavi različitim aspektima diskriminacije i društvene isključenosti žena.

Press konferencija će biti održana u srijedu, 10.12.2014. u 14 sati u Omladinskom Centru Brčko Distrikta BiH (Trg pravde 18).

O Projektu, planiranim aktivnostima i značaju tih aktivnosti za unapređenje položaja žena u BiH i sprečavanje svih oblika diskriminacije govorit će: Mujić Indira (koordinatorica projekta- Udruženje Žene ženama)"

 

 
Aktivistkinje iz Pojasa Gaze pozivaju na akciju solidarnosti - 10.12.2014. Print E-mail
Tuesday, 09 December 2014 01:35

Drage/i,

 

U srijedu, 10. decembra, u Gazi će se održati medjunarodni feministički mirovni maršš s ciljem da pozove na zaštitu prava žena u Pojasu Gaze, uključujući i ostvarivanje prava na obnovu imovine unistene tokom izraelskih zracnih napada proteklo ljeto.

Kao u mnogim zemljama diljem svijeta, tako je i u Pojasu Gaze zenama uskraceno pravo na posjedovanje imovine, pa samim tim – za nemal broj onih ciji su muzevi ili muski clanovi porodice ubijeni a domovi unisteni – i mogucnost potrazivanja obestecenja. Ovo je samo jedan od brojnih primjera dvostruke diskriminacije kojoj su svakodnevno izlozene zene Pojasa Gaze uslijed, s jedne strane, izrazito represivnih patrijarhalnih praksi a s druge, opresivnih politika okupacije na palestinskim teritorijama.

Tim povodom aktivistkinje iz Pojasa Gaze pozivaju na akciju solidarnosti:

 

“Pozivamo našše sestre, braniteljice ljudskih prava iz cijelog svijeta da

u srijedu, 10. decembra

iskažu solidarnost sa žženama u Pojasu Gaze i zauzmu za njihovo pravo na žživot bez nasilja.“


Nadam se da cete povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava imati priliku odaslati u vidu simbolicke akcije ili mirovne setnje poruku podrske zenama u Pojasu Gaze.

Unaprijed zahvaljujem svima koji se na to odluce da prethodno najave/podijele informaciju, kako bi mogli o tome obavijestiti aktivistkinje u Gazi.

Ovim putem dostavljamo i informaciju o aktivnostima kampanje 16 dana aktivizma u Pojasu Gaze: INFORMACIJA (na engleskom).

 

Budite slobodne/i da se javite s dodatnim pitanjima.

Srdacan pozdrav,