Pratite nas

MAPA NAŠE LOKACIJE

Ankete

Šta mislite kako bi se mogao povečati uticaj žena u političkom i javnom životu BiH?
 

Ostale informacije

Dobro došle/i
Osnovni obrazovni program "Žarana Papić" - Najava III i IV radionice - 19.04.2014. Print E-mail
Monday, 14 April 2014 16:58

Drage naše,

Ovom prilikom vas obavještavamo da se program ženskih studija  - osnovni obrazovni program "Žarana Papić" nastavlja (III i IV radionica) u subotu 19.04.2014. godine u 10,00h u prostorijama Kuće ljudskih prava, u ulici Dolina 1, I sprat.   U subotu se sa vama druži Saša Gavrić u okviru prvog modula "Politički sistem Bosne i Hercegovine" - II dio.   Podsjećamo, za pripremu III i IV radionice, za zadaću ste imali pročitati:     M. Sahadžić: Izbori i izborni sistem (str. 397-415)

u Banović/Gavrić: Država, politika i društvo u BiH (preporučuje se čitanje cijele knjige) -

http://www.academia.edu/2049192/Drzava_politika_i_drustvo_u_Bosni_i_Hercegovini_-_analiza_postdejtonskog_politickog_sistema

Zlatiborka Popov Momčinović:

Parlamentarne političke stranke u BiH (str. 252-293)

u Gavrić/Banović: Parlamentarizam u Bosni i Hercegovini - http://cps.ba/wp-content/uploads/2013/06/Parlamentarizam_u_BiH.pdf

Molimo vas da putem maila ili pozivom na broj 033 219 640 potvrdite vaš dolazak.

Vidimo se

AGENDA III i Iv RADIONICE

 
SAOPŠTENJE ZA MEDIJE Print E-mail
Friday, 11 April 2014 04:29

Izjava članica Regionalnog  ženskog  lobija za mir, sigurnost i pravdu u Jugoistočno j Evropi o predsedničkim i parlamentarnim izborima u Republici Makedoniji.

 
Learning from the Rise of Rwanda’s Women Print E-mail
Friday, 11 April 2014 04:13

Nearly one million Rwandans lost their lives during the 100 days of terror and atrocities that began in April 1994. A nation in mourning had to determine how to rebuild. Leading the way? Rwandan women, who stepped into roles previously closed to them and healed the country. More...

 
Sonja Biserko: Stav Beograda prema Bosni je nepromenjen Print E-mail
Monday, 07 April 2014 13:28

Sonja Biserko (Beograd, 1948.), predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Od 1974. do 1979. godine obavljala je funkciju diplomatkinje SFRJ u Londonu, a od 1984. do 1989. kao predstavnica SFRJ u međunarodnim organizacijama. Diplomatsku karijeru je završila 1991. podnevši ostavku nezadovoljna politikom srpskog predsjednika Slobodana Miloševića i njegovim uticajem na tadašnju saveznu administraciju. Za vrijeme raspada Jugoslavije i na samom početku rata u Hrvatskoj u Ženevi je organizovala susret ratu suprostavljenih političara i aktivista na kome je sa hrvatske strane učestvovao Danijel Ivin.
Godine 1994. Osnovala je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji. Nakon petooktobarskih promjena postala je jedan od najistaknutijih kritičara nove vlasti, za koju je držala da nastavlja Miloševićevu nacionalističku politiku te da je njihova nespremnost za potpunu suradnju za ICTY kao i suočenje Srbije kao države sa odgovornošću za zločine glavna prepreka srpskim integracijama u EU. U tom smislu je posebno kritična prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i SANU. Često je bila predmetom pretnji od strane srpskih nacionalista.

Pročitajte intervju na behar.ba

 
III Radionica u Srednjoj Elektrotehnickoj Skoli, 02.04.2014. Print E-mail
Friday, 04 April 2014 23:36

Odrzana III radionica u Srednjoj Elektrotehnickoj Skoli na temu"Kako prepoznati nasilje u partnerskim odnosima“.
Cilj radionica je motivisati i potaknuti učenike (mladiće i djevojke) da razgovaraju na pomenutu temu, ukazati im na to da ne pristaju na nasilne partnerske odnose ali i da ne ćute kada se nasilje dogodi nekome u njihovom okruženju. Ukazati im na to da na nasilje ne gledaju kao na privatni nego na javni problem, kao i to da nasilje nije izbor žrtve, ali je svakako izbor nasilnika.

Učesnici radionica – ciljna grupa su mladići i djevojke prvog i drugog razreda (miješana grupa od 6 djevojaka i 6 mladića)

Program će se realizovati kroz 6 radionica koje će se održavati jednom sedmično, izvan nastavnih aktivnosti, u trajanju od 1,5 h.

Predavačice: pedagoginja škole Ranka Katalinski, prof. i Mirjana Musić, psihologinja

Read more...

Read more...

Read more...

Read more...

 
I i II radionica Zenskih studija, 29 03 14 - Sasa Gavric Print E-mail
Tuesday, 01 April 2014 09:56

U subotu, 29.03.2014.  odrzane su prve dvije radionice zenskih studija "Zarana Papic" 2014

Kolegij ”Politički sistem Bosne i Hercegovine” (Dejtonski mirovni sporazum: narodi, veto mehanizmi, kvote i Federalizam u Bosni i Hercegovini i institucije)

Read more...

Read more...

Read more...

 
II Radionica u Srednjoj Elektrotehnickoj Skoli, 26.03.2014. Print E-mail
Thursday, 27 March 2014 23:50

Odrzana II radionica u Srednjoj Elektrotehnickoj Skoli na temu"Kako prepoznati nasilje u partnerskim odnosima“.
Cilj radionica je motivisati i potaknuti učenike (mladiće i djevojke) da razgovaraju na pomenutu temu, ukazati im na to da ne pristaju na nasilne partnerske odnose ali i da ne ćute kada se nasilje dogodi nekome u njihovom okruženju. Ukazati im na to da na nasilje ne gledaju kao na privatni nego na javni problem, kao i to da nasilje nije izbor žrtve, ali je svakako izbor nasilnika.

Read more...